Det tager ikke mange minutter at finde 20-30 tips til at bryde en dårlig vane på internettet.

Det kan pludselig virke helt livsrevolutionerende, hvis man skulle følge alle disse tips. Derfor har jeg her i denne blog udvalgt 5 tips, som jeg har oplevet rent faktisk gør en forskel og understøtter vejen mod bedre vaner.

OBS!
Jeg går ikke ind for, at vi afholder os fra alle fristelser og lever et puritansk liv, men i de tilfælde hvor en dårlig vane bliver for markant og kommer til at stå i vejen for os, skal vi handle på det (det kan sagtens lade sig gøre at ændre og slippe af med en dårlig vane).

Her mit bud på 5 tips til at bryde med en dårlig vane:

  1. Reducér dit stressniveau
    Vi lever i en tid, hvor der er stor fart på vores omgivelser og det kan føles som om tilværelsen accelereres på flere områder – vi skal være ’perfekte’ i alle livsområder, vi måler konstant på os selv og vores præstationer og vi har mange korte interaktioner og konstante påvirkninger fra de sociale medier. Hvis vi føler os stressede og har fysiske og mentale symptomer, kan det være meget vanskeligt at ændre en dårlig vane samtidigt.

Derfor er det en rigtig god ide at starte med at reducere vores stressniveau, inden vi kaster os ud i at ændre en dårlig vane.

Vi kan reducere vores stressniveau ved at få en god nattesøvn, trække vejret dybt, dyrke moderat motion, lave noget der er rent lystbetonet og ved at smile og synge (se mere her – link til bloggen om stressreduktion). Når kroppen og hovedet er faldet til ro, er det langt nemmere at gå i gang med at ændre en dårlig vane.

  1. Hav et stærkt formål med at ændre din dårlige vane
    Jeg har oplevet det mange gange i mine samtaler med kunder, at koblingen til et stærkt formål kan være den afgørende faktor for at lykkes med at bryde den dårlige vane.

Et par eksempler:
Faren som kunne se, at hans alkoholindtag i weekenden stod i vejen for et godt forhold til hans to døtre.
Formål = ”Jeg holder op med at drikke alkohol i weekenden så jeg får et tættere og kærligere forhold til mine døtre”.

Mormoren som blev ved med at spise for mange søde sager og tage på i vægt.
Formål = ”Jeg vil være en sund, energifyldt og glad mormor for mine børnebørn”.

Manden midt i 50-erne der kunne se, at smøgerne havde en meget negativ indflydelse på hans helbred og højst sandsynligt ville give ham færre muligheder som pensionist.
Formål = ”Jeg holder op med at ryge, så jeg kan rejse og nyde livet med min kone som pensionist og jeg kan holde til de tracking-ture jeg elsker så meget”.

  1. Bliv bevidst om dine automatreaktioner og dine triggers

Det siger næsten sig selv, men vores vaner kører oftest på autopilot. Vi følger en bestemt rytme i løbet af dagen – smøgen i pausen på jobbet, chokoladen efter aftensmaden, øllen til fodboldkampen osv.

Triggerne i disse eksempler er:

Pause = smøg
Sofa = chokolade

Fodbold i tv = øl

Det kan også være bestemte følelser, der kan trigge den dårlige vane. Hvis vi er kede af det, frustrerede, vrede, rastløse, ensomme, kan den dårlige vane være en tiltrængt distraktion og skubbe følelsen i baggrunden.

Når du kender og er bevidst om dine triggers og automatreaktioner, kan du begynde at arbejde mere målrettet med at bryde den dårlige vane.

  1. Erstat den dårlige vane med en god vane
    Det er en rigtig god ide at have noget at sætte i stedet for den dårlige vane, når man oplever at triggeren bliver aktiveret. Det er svært at stoppe med noget, men det er let at starte på noget nyt. Så prøv at fokusere på den nye vane.

I stedet for at undertrykke tanker og behov omkring den dårlige vane, så hav noget konkret og positivt du kan gøre i stedet.

  1. Gør det lettere og til en leg
    Hvis det bliver for surt eller vanskeligt at bryde en vane, lykkes vi simpelthen ikke med det. Derfor kan det være en god ide at gøre det lettere for os selv og tackle det som var det en leg.
    Gør det lettere for dig selv ved at smide de usunde fødevarer ud, fyld skabet med sunde snacks, slå notifikationerne fra på de sociale medier eller ved at vælge en motionsform du synes er sjov.
    Gør det til en leg:
  • du må se et afsnit af din favoritserie, når du har trænet
  • du lytter til en sjov podcast mens du motionerer
  • du køber noget der giver dig glæde for hver uge du lykkes
  • du inviterer en ven med samme udfordring med i projektet
  • du en god ven overfor dig selv. Hvis du falder i én dag, siger du ’Kom igen op på hesten’ allerede næste dag igen – i stedet for at slå dig selv oveni hovedet
  • fejr og giv dig selv kredit for alle dine små succeser på vejen

     

    Kilder: