I denne blog vil jeg give dig de 5 råd til stressreducering, som mine kunder oftest tror på, vil gøre en forskel for dem.

måske de også kan gøre en positiv forskel for dig, når du føler dig stresset.

Siden min uddannelse som stresscoach i 2014 har jeg haft mange samtaler med stressede mennesker. Vi starter altid forløbet med at tale om, hvordan de kan reducere den umiddelbare stress, de føler mentalt og fysisk.

Symptomerne kan være mange og meget forskellige. Nogle af de mest hyppige jeg møder hos mine kunder er hovedpine, dårlig søvn, en følelse af udbrændthed og tankemylder.

Inden vi tager hul på, hvordan den enkelte kan håndtere stressen bedre fremadrettet, snakker vi som sagt om, hvordan man kan begynde at reducere den umiddelbare stress og uro.

Når kroppen og sindet er faldet mere til ro bliver det overskueligt at tale om nye mere konstruktive adfærds- og tankemønstre, så man ikke ender med at være stresset igen kort tid efter endt forløb.

For at tage hul på stressreduceringen taler vi 12 gode råd igennem for at finde frem til, hvilke personen tror mest på vil få stressniveauet til at falde. Her er vi ikke ude på at revolutionere eller forandre for meget i personens hverdag, men nærmere finde små ting, der kan gøre en stor forskel i trivslen.

Af de 12 råd har jeg i denne blog udvalgt de fem, der oftest taler til mine kunder

1. Lav noget du kan lide

Det er utroligt vigtigt at restituere med noget, der ikke er arbejdsrelateret og lave noget som udelukkende er lystbetonet. Det lader vores energidepoter op og giver os perspektiv på tilværelsen.

Aktiviteten behøver ikke give anden mening (eller give mening for andre end dig) end at du skal nyde at lave den. Har du en gammel hobby, du har lyst til at genoptage, så gør det. Giv dig selv lov til at hygge dig og nyd det i fulde drag – det giver livskvalitet, glæde og godt humør.

Eksempler fra min kunder:

  • Gå i værkstedet og skrue på traktor
  • Gå på jagt og fiske
  • Ligge på sofaen og læse krimier
  • Strikke
  • Lave lækkert mad efter nye opskrifter
  • Køre på scooter sammen med min søn
  • Starte som spejder-leder igen
  • Sudoku

2. Smil og syng

Flere forskningsresultater viser, at sang virker afstressende for kroppen. At synge medfører en sænkning af kortisol-niveauet i kroppen og samtidigt frigøres endorfiner, der giver os en følelse af velvære.

Det er ikke nok at lytte til musik, du skal bruge din stemme og krop for at få den gavnlige virkning. Et oplagt sted til sang er for mange i bilen, hvor du kan skrue op for din yndlingsmusik og skråle med uden at tænke på kvaliteten af din sang 🙂

Når du smiler, frigives der også endorfiner. Det giver faktisk rigtig god mening at smile og grine uden grund – selv med et overfladisk eller påtaget smil narrer du faktisk hjernen til at udløse endorfiner. Smil kan dermed også være afstressende og det er værd at dyrke smilet for at styrke dit immunforsvar og din generelle trivsel

3. Dyrk motion hver dag

De fleste af os har nok oplevet glæden ved både at dyrke motionen og glæden efterfølgende, når det er tid til at slappe af igen. Hvis du har erfaringer fra tidligere med motion, som du nyder, så se om ikke du kan få den type motion tilbage i din hverdag eller måske en afart af den.

Det er vigtigt at sige, at moderat motion eller ’rar’ motion anbefales, hvis du føler dig meget stresset. Hård, anstrengende motion, der syrer musklerne til, stresser kroppen yderligere. Det vigtige er at få pulsen op og nyde motionen.

Når du dyrker motion producerer du også endorfiner, som nedsætter kortisol-niveauet, gør dig i bedre humør, giver dig overskud, genopbygger koncentrationsevnen, hukommelsen, hjernen og kroppen.

Derudover forbedrer motion ofte kvaliteten af vores søvn. En god søvn er også meget effektfuldt, når vi vil reducere stressniveauet – mere om det senere.

Der kan skrives utroligt meget om motionens positive effekt på vores generelle helbred, så til sidst vil jeg blot komme med endnu en vigtig pointe.

Det vigtigste er at komme i gang.

Hvis dit udgangspunkt er ingen motion overhovedet, skal dit mål måske være en rask daglig gåtur på 15 minutter. Du øger din chance for at lykkes ved at gøre det nemt for dig at lykkes, komme i gang og skabe momentum.

Har du lyst til at læse mere om motion og hvad den gør for vores trivsel, så er bogen ’Motion som medicin’ af Anders Hansen og Carl Johan Sundberg fuld af facts, inspiration og tips.

4. Træk vejret dybt

Ved at huske at trække vejret dybt i 2-5 minutter flere gange i løbet af dagen, får du mere ilt til hjernen og kroppen. Det hjælper dig med at slappe af og regulere følelsesmæssige påvirkninger fra stressfaktorer i dit liv.

Når du er stresset bliver vejrtrækningen ofte kort og foregår primært øverst i brystkassen. Hvis du i stedet trækker vejret dybt og helt ned i maven får du en afslappende og øjeblikkelig gavnlig virkning af de dybe vejrtrækninger på både krop og sind.

Der findes rigtigt mange ressourcer, der forklarer, hvordan man trækker vejret optimalt. Her kommer et par forslag til dig:

Mindhelper DK har lavet denne fine 5 minutters video, der guider dig igennem en vejrtrækningsøvelse, der hjælper dig med at finde ro:

https://www.youtube.com/watch?v=n5BB8ljfqhk

Professor Andrew Huberman forsker i neuro-science ved Stanford University og forklarer her, hvordan en helt bestemt vejrtrækningsmetode hjælper os med at reducere stress og ængstelighed:

https://www.youtube.com/watch?v=rBdhqBGqiMc

5. Find tilbage til en god nattesøvn

For rigtigt mange med stress bliver nattesøvnen påvirket negativt. Nogle har svært ved at falde til ro og falde i søvn, andre vågner efter kort tids søvn og kan ikke falde i søvn igen og sidst men ikke mindst er der mange der oplever en urolig og forstyrret søvn, som føles utilstrækkelig, så de starter dagen med at føle sig trætte og energiforladte.

En god, dyb nattesøvn er helt fundamental for din sundhed og dit velbefindende.

Der findes rigtigt mange gode råd til at finde tilbage til en god nattesøvn – her et udpluk:

  • Forbered din søvn.
    Tag dig tid til at geare ned, dæmp belysningen (gør gerne rummet så mørkt som muligt), gør soveværelset kølig, sluk alle skærme og digitale devices mindst en time før du skal sove.
  • Nedfæld de tanker der fylder.
    Nedfæld de tanker der fylder før søvnen og hvis du vågner i løbet af natten. Når tankerne er skrevet ned på et stykke papir, er det nemmere at slippe dem og lade dem ligge til dagen efter.
  • Vær opmærksom på din søvnimpuls.
    Når trætheden melder sig, så reager på det og gå i seng. I løbet af dagen har du måske ’kvalt’ søvnimpulsen ved at holde dig i gang, spise sukkerrige produkter, drikke mere kaffe eller andet stimulerende, men nu er det tid til at mærke efter og reagere på kroppens signaler.
  • Tag en kort lur i løbet af dagen.
    Hvis du på nogen måde har mulighed for det, så kompenser for en dårlig og urolig nattesøvn ved at tage en lur på max. 20 minutter i løbet af dagen, da det ellers kan få en negativ indflydelse på din nattesøvn.

Jeg håber, du har fået et par ideer til, hvordan du kan reducere både den mentale og fysiske stress, som du måske føler.

Hvis du har kommentarer eller spørgsmål, så tag endelig kontakt til mig. Har du lyst til at vide mere om stressreduktion og stresshåndtering, så tilmeld dig gerne mit nyhedsbrev her (link).

Vil du teste dit stressniveau kan du gøre det her . Testen tager et par minutter at lave og den viser dig dit nuværende stressniveau.
Hvis du har brug for hjælp til at komme af med dit stress, så tage endelig kontakt til mig.

Kilder:

’Motion som medicin’ af Anders Hansen og Carl Johan Sundberg

https://www.youtube.com/watch?v=n5BB8ljfqhk

https://www.youtube.com/watch?v=rBdhqBGqiMc

https://videncenterforsang.dk/sangens-kemi/

https://www.aprokom.dk/snyd-hjernen/

’Stresscoaching’ af Anna-Mette Thomsen

https://stresslaege.dk/stress-og-soevn-soevn-og-stress/